Pages

Thursday, August 19, 2010

Mi Kari

Hmmmmmmm.....dah xde idea nak masak apa...memandangkan en. Shahrir kita suka makan mi kari, diputuskan mi kari adalah menu untuk hari ini....





Bahan A
1 paket mi kuning
50gm taugeh
50gm sayur sawi
limau kasturi (dibelah 2)
3 biji telur rebus (dibelah 2)
daun bwg dan daun sup
bawang goreng
cili merah & hijau (dipotong nipis2)

Bahan B (Kuah)
1 paket rempah kari (di campur dengan sedikt air)
250gm santan pekat
5 ulas bawang merah(dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
2 sudu teh cili boh
1 batang serai
750ml air
1/2 sudu kecil asam jawa extra (adabi)
300gm ayam (potong kecil2)
100gm isi kerang
100gm udang
garam & gula secukup rasa

cara:

1. Bahan A-Celur mee, sawi dan taugeh-kemudian ketepikan
2. Bahan B- Tumis bawang merah, bawang putih serta cili boh sehingga naik bau. masukkan rempah kari yang telah dicampur dengan air. masak hingga naik minyak.
3. Masukkan ayam, masakkan sebentar kemudian masukkan santan dan air serta serai. kacau sampai mendidih. Masukkan asam jawa.
4. Masukkan isi kerang, udang -masak selamak 5 minit dan perasakan dengan garam & gula....siap!!!!

Cara Menghidang
Masukkan mi ke dlm mangkuk, letakkan taugeh dan sawi, masukkan kuah kemudian hiaskan dengan telur rebus, limau kasturi, daun bwg dan daun sup serta cili dan bawang goreng........simple kan!!!!

No comments:

Post a Comment