Monday, August 23, 2010
Dalca Simple
Bahan2
200gm daging (dipotong nipis2)
4 ulas bawang merah (dikisar)
2 ulas bawang putih (dikisar)
1 inc halia (dikisar)
1 s/t cili boh
250ml santan pekat
200ml air
2 s/t rempah dalca
2 s/t kacang dal (direndam selama ½ jam)
5 utas kacang panjang
1 batang carrot
2 biji ubi kentang
Sedikit asam jawa extra
Garam & gula secukup rasa
Cara2
Tumis bahan kisar bersama cili boh dan rempah dalca(campur engan sedikit air) sehingga naik bau. Masukkan daging, gaul sekejap (5minit) kemudian masukkan santan dan air. Masukkan ubi kentang dan kacang dal sehingga kedua-duanya empuk. Kemudian masukkan kacang panjang dan carrot, perasakan dengan garam dan gula…..
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment