Pages

Friday, November 2, 2012

daging masak hitam


Tadi pagi ai upload gambar ni kat FB...kawan2 mintak resepi, ai janji tengahari masa rehat ai akan share resepi..Sbb terkenang2 kesedapan daging masak hitam yang MIL tempah masa raya haji hari tu...ai cuba buat jugak...resepi ai google mix n match ikut lidah ai...
Lagipon daging korban banyak, boleh ai buat experiment sikit pasal menu2 daging yang ai suka...

Bahan-bahan:
A
1/2 kg daging
11 Tangkai cili kering
1/2 labu bawang besar-blend skali ngan cili kering
1 sudu kecil jintan putih-sangai dan blend halus
1 sudu kecil biji ketumbar-sangai dan blend halus
air asam jawa secukupnya
kicap secukupnya
1 1/2 Sudu kerisik kelapa
2 1/2 sudu gula

B
4 biji bawang merah-hiris nipis2
2 biji bawang putih-hiris nipis2
1 batang kayu manis
2 biji bunga lawang
2 biji buah pelaga

Potong daging nipis2 dan kecik2, perap dengan semua bahan A, masak dengan api sederhana. Dalam kuali berasinganan, tumis bahan B, sehingga bawang2 garing...kemudian, masuk gorengan B dalam kuali A...masak sehingga kuah daging pekat dan likat...

2 comments:

  1. aku igtkan hitam sbb mung buh kicap, cara masaknya ala-ala rendang cuma tk buh santan la kan.. sedapnyer...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh...sbbb kicap la....boh setengah cawan...

      Delete