Pages

Monday, September 24, 2012

Trifle sodap dan Maryam dah pandai jalan (^_____^)

Lama sudah xhupdet blog ai nih...bukan malasss..tapi tak dang...
Sibuk sokmo...Al maklumlah..anak dara ai dah pandai jalan...
Syukur Alhamdulillah...11 bulan dah pandai jalan ye Maryam..
Bangun tido terus jalan..jalannn...jalannnn....
jatuh sikit menangis beria-ria...lenguh jalan duduk mencangkung..
pastu jalan balik...Maryam...Maryam...

Ummi Maryam ni suka sangat baca blog Ummi Maryam lagi sorang nih...
Gigih sangat Ummi Maryam ni masak untuk anaknya tiap-tiap hari...
Food tanpa perasa tambahan..semua perasa original..
Cayalah...Tapi ai xmampu nak jadi sehebat Ummi Maryam tu...
Ai ni career Woman...(sangattttttt)...
Lagipon ai ada jugak masak-masak untuk Maryam..
Tapi dia makan sikit je..kecik hati ai taww...(^___')
Lastly, ai suap je apa yang ai makan kat Maryam (T_T)
Untuk Ummi Maryam ni, ai tabik u empatblas kali....

Oklah...Sebenarnya ai baru je belajar buat trifle...
ngan opismate ai Kak Ziha..dah buat banyak kali baru ai confident nak arkibkan..
Ai dah buat banyak kali sebenarnya, Majlis nak sambut posa kat opis,
Masa Hari Raya dan potluck ngan kengkawan 2minggu lepas...
so, ini kali yang keempat ai buat sempena Miqael n Maliqe Besdai Bash..

Resepinya sungguh simple..

Bahan A
1 tin susu cair
3 sudu tepung kastad
3 sudu gula
1/2 cawan air
sebijik telor.

Bahan B
Sebijik kek gulung (potong dan susun dalam mangkuk)

1 tin fruit coctail (ai guna jenama hosen)
(Air fruit coctail ni curah atas kek yang dah potong tadi, balancenya masuk dalam Bahan A)

Jelly Perisa Stawberi, Mangga (Ikut Sukalah nak flavor apa)

1) Campur semua bahan A dalam periuk, gaul sampai sebati
2) Masak atas api perlahan sampai semua bahan jadi pekat dan berkilat
3) Kemudian masukkan atas bekas yang dah susun kek tadi...
4) Bila keras sikit kastad tu, masukkan fruit coctail, tabur bagi rata tau..
5) Last, bancuh Jelly, curahkan dalam mangkuk tadi..

Masuk dalam peti...makan sejuk-sejuk...nyam..nyam..
Nyaman sampai ulu hati...

p/s: Kastad tu mmg ambik masa sikit untuk likat, sbb ai masuk air stengah cawan..ada jugak orang yang xletak air...kastad tu akan pekat dgn cepat, tapi xberapa masak...rasa tepung gituuuu...terbantut selera nak makan..


No comments:

Post a Comment