Ayam kena panggang seekor dalam tray, minyak yang keluar dari ayam ni dimasukkan dalam nasi supaya rasa dan nasi cantik berderai...
Bila nak makan, macam ni lah ia dihidangkan~sambal nasi arab dan acar timun&tomato nya
saya suka masak ni sebab xpayah gunakan minyak dan menggoreng, tersangat simple!!!! minggu lepas saja 3 kali saya masak nasi mandhy nih...
Resepi ayam
saya menggunakan resepi untuk ayam menggunakan resepi K'Raidah..sekiranya nak rujuk laman blog beliau, boleh rujuk di sini.
1 ekor ayam-saiz s
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk all spice-ada dijual di supermarket
1 biji lemon ~ 1/2 diambil jus untuk perap dengan ayam dan 1/2 dipotong bulat dibakar dengan ayam
sedikit air
Garam & gula
cara2 membuatnya
1. Campurkan semua bahan rempah
2. Lumurkan pada ayam dan perap 2-3jam dalam peti ais
3. Bakar selama sejam (220 celcius)
resepi nasi pulak
4 pot beras basmati xtra panjang
air secukupnya
2 sudu besar stok ayam maggi
minyak ayam yang dibakar tadi
1/2 biji lemon-kulit disagat dan jusnya dimasukkan ke dalam nasi
bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
sedikit pewarna kuning/ saffron
Cara2
1. campur semua bahan kecuali pewarna kuning dan masak nasi seperti biasa.
2. bila nasi masak masuk sedikit pewarna kuning dan biarkan diwapkan seketika.
3. Selepas 5 minit kacau nasi supaya warnanya cantik seperti di dalam gambar.
acar timun dan tomato
1 biji timun-dipotong dadu
1 biji tomato-dipotong dadu
sedikit batang ketumbar
2 sudu jus lemon
garam dan gula
campur semua bahan dan sedia dihidangkan
sambal
2 biji lada hijau
2 biji buat tomato
sedikit batang ketumbar
2 sudu jus lemon
garam & gula secukup rasa
campur semua bahan dan blend-jangan terlalu halus.
Resepi ayam
saya menggunakan resepi untuk ayam menggunakan resepi K'Raidah..sekiranya nak rujuk laman blog beliau, boleh rujuk di sini.
1 ekor ayam-saiz s
1/2 sudu kecil serbuk ketumbar
1/2 sudu kecil serbuk jintan manis
1/2 sudu kecil serbuk lada hitam
1 sudu kecil serbuk kunyit
1 sudu kecil serbuk all spice-ada dijual di supermarket
1 biji lemon ~ 1/2 diambil jus untuk perap dengan ayam dan 1/2 dipotong bulat dibakar dengan ayam
sedikit air
Garam & gula
cara2 membuatnya
1. Campurkan semua bahan rempah
2. Lumurkan pada ayam dan perap 2-3jam dalam peti ais
3. Bakar selama sejam (220 celcius)
resepi nasi pulak
4 pot beras basmati xtra panjang
air secukupnya
2 sudu besar stok ayam maggi
minyak ayam yang dibakar tadi
1/2 biji lemon-kulit disagat dan jusnya dimasukkan ke dalam nasi
bunga lawang, kayu manis dan buah pelaga
sedikit pewarna kuning/ saffron
Cara2
1. campur semua bahan kecuali pewarna kuning dan masak nasi seperti biasa.
2. bila nasi masak masuk sedikit pewarna kuning dan biarkan diwapkan seketika.
3. Selepas 5 minit kacau nasi supaya warnanya cantik seperti di dalam gambar.
acar timun dan tomato
1 biji timun-dipotong dadu
1 biji tomato-dipotong dadu
sedikit batang ketumbar
2 sudu jus lemon
garam dan gula
campur semua bahan dan sedia dihidangkan
sambal
2 biji lada hijau
2 biji buat tomato
sedikit batang ketumbar
2 sudu jus lemon
garam & gula secukup rasa
campur semua bahan dan blend-jangan terlalu halus.
No comments:
Post a Comment