Pages

Friday, November 12, 2010

Laksa Penang

Huhuhu sedehnya….budak-budak bertiga tu dah balik ke kampong belah ayahnya di Kedah, tinggal la saya terkulat2 kebosanan…Petang smalam sebelum mereka berangkat sempat saya masak kuah laksa manakala laksanya pula beli di pasar, seronok tengok diorang makan bertambah-tambah…kata kakak, laksa K’Nor lagi sedap dari Makcik kantin sekolahnya..hehehehe Kesian makcik kantin tu…xpasal-pasal kena compare ngan saya yang xberapa rajin nih..


Sedap dimakan dengan otak udang

Laksa Penang

Bahan-bahan

  • 1kg laksa
  • 1/2kg ikan sardine (selayang)-direbus dan diasingkan dengan tulangnya
  • 2 1/2 liter air
  • 4 biji bawang merah-dikisar
  • 4 tangkai cili kering-dikisar
  • 2cm belacan-dikisar
  • 3 asam keping
  • Seikat daun kesum
  • 1 batang bunga kantan
  • Garam dan perasa secukupnya
  • 4 biji telur rebus
  • Daun selom, cili padi, bawang besar dan limau kasturi sebagai ulam-ulaman
Cara-cara
  1. Isi ikan dikisar bersama air , masukkan ke dalam periuk bersama bahan-bahan kisar dan asam keping
  2. Setelah mendidih masukkan bunga kantan dan daun kesum, masak seketika dan sedia dihidangkanbersama ulam-ulaman dan telur rebus. Mudahkan!!!!

No comments:

Post a Comment